Atracții naturale în comuna Bănița - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Atracții naturale în comuna Bănița

Țara Hațegului > Bănița
1. Peștera Bolii
Peștera Bolii este o străpungere naturală accesibilă pe toata lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din țară.
Localizare: Peștera este situată în partea de nord orașului Petroșani, la 6 km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.
Toponomie: Numele peșterii vine probabil de la familia Bolia care a avut înca din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă.
Descriere: Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înălțime.
Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevarate săli spațioase. Formațiuni de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboara dor 3 m. La ieșirea din peștera pârâul poartă numele de Galbina.
Condiții de vizitare: prin anii ´60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonată până de curând când speologii locali de la Asociația PETRO-AQUA, au trecut la reamenajare. Au fost montate podețe care ușurează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol.
Manifestari artistice: Înca din perioada interbelică în cea mai mare sală a peșterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumită Sală de concert și dans ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovadă. În anul 2007 în ziua de 1 mai tot în spiritul tradiției s-au desfășurat manifestări artistice atât în interiorul peșterii cât și în afara ei.
Biologie: Au fost identificate două specii de lilieci foarte rare.

Venind dinspre Bănița spre Petroșani, pe E 79, în dreptul cantonului de cale ferată urmează o curbă strânsă la stânga. Venind dinspre Petroșani, accesul spre Peșteră - același cu accesul spre Cetățile dacice, apare astfel.
2. Cheile Băniţei (Munţii Şureanu)
Cheile Băniței sunt un obiectiv turistic foarte puțin cunoscut. Acest obiectiv spectaculos nu ar trebui ratat de nici un turist aflat pe ruta Hațeg-Petroșani (E79), fiind situat la mică distanță de șosea (aprox. 400 m în dreapta tunelurilor de cale ferată) și ușor accesibil, la cca 8 km nord de Petroșani în culoarul Bănița-Merișor-Baru.

În lungime de aproximativ 250 de metri, cheile s-au format prin prăbuşirea tavanului unei alte peşteri, apa continuând eroziunea până la formarea spectaculoaselor marmite, asemănătoare cu cele din Cheile Corcoaia de pe Cerna sau din Cheile Râmeţ din Munţii Trascău.
Imediat la intrare, se observă nişte mici excavaţii în stâncă – foste cursuri secundare ale apei, denumite sugestiv „La nări”.
Accesul dincolo de acest punct este foarte periculos în timpul furtunilor de vară sau la sfârşitul primăverii, atunci când se produc viituri. În rest, cheile se pot parcurge cu uşurinţă în sandale de munte, apa nedepăşind în general nivelul genunchilor. Temerarii pot încerca şi accesul „pe uscat”, pe versanţii destul de netezi, o variantă mai dificilă datorită netezimii pereţilor.
Deasupra, în vârful blocului calcaros care se înalţă între şosea şi calea ferată, se „ascunde” Cetatea dacică Băniţa, până la care se poate urca numai pieptiş, în prezent neexistând o potecă bine definită. O perspectivă deosebită asupra cheilor, în special toamna târziu, poate fi admirată de pe micul deal din spatele gaterului, unde putem ajunge numai dacă solicităm în prealabil acordul proprietarului (este domeniu privat).
arhivadegeografie, ghidvideoturistic.ro, cartitaplimbareata.ro
Accesul spre Cheile Băniței este extrem de dificil, deoarece nu este semnalizat în nici un mod. Mai mult, dacă de pe soseaua Bănița - Petroșani nu observăm benzinăria dezafectată TCM Oil (pe partea dreaptă dacă venim dinspre Petroșani) nu putem găsi Cheile Băniței. După ce am lăsat pe partea stângă vechea benzinărie, trecem pe lângă un depozit dezafectat, pe lângă Cabana Peștera Bolii, apoi depășind podețul de lemn aflat pe partea dreaptă, avem acces la intrarea în chei.

Pe lângă harta interactivă de mai jos, accesul spre Chei este ilustrat aici >
Deoarece noi am ratat intrarea în Cheile Băniței de câteva ori, iată un scurt clip video care vă va ajuta să nu repetați aceeași greșeală
Câteva secvențe video la intrarea în Cheile Băniței
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu