Atracții naturale în comuna Baru - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Atracții naturale în comuna Baru

Țara Hațegului > Baru
1. Rezervația naturală "Peștera Tecuri" (2 ha)
Rezervaţia naturală Peştera Tecuri se află în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, în comuna Baru din judeţul Hunedoara. Este inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind declarată arie protejată datorită formaţiunilor spectaculoase.

Peştera Tecuri a fost descoperită din greşeală, de un bărbat din Crivadia, în anul 1947.
Este situată pe malul stâng al râului Strei şi are o lungime de circa 500 de metri. Altitudinea la care este dispusă este de 920 de metri, iar intrarea se face printr-un aven de 12 metri.
Prezintă un interes ştiinţific deosebit, mai ales că încă nu a fost explorată în întregime.

Rezervaţia naturală Peştera Tecuri este recunoscută pentru formaţiunile coraliene şi stalagmitice, dar şi pentru microcristale.
Mai mult, în această peşteră, se află una dintre cele mai interesante şi mai spectaculoase stalagmite de pe teritoriul ţării noastre. Aceasta are o înălţime de şapte metri şi o culoare albă, cu reflexii roz.

2. Alte obiective
Zonele carstice Calcarele Lola- Valea Streiului km 6-12, pereţi verticali de calcar de cca 250 m de o parte şi alta a apelor Streiului de ofrumuseţe deosebită vederii şi purtătoare de legende ce se pierd în negura timpului. Cleanţul Lola poartă povestea unei fete localnice care la o invazie a turcilor fiind urmărită s-a aruncat de pe stânca înaltă.

Cascadele Şipotului- căderi naturale de apă ce ies din carstul versantului stâng al Streiului a cărei sălbăticie te îndeamnă la meditaţie şi admiraţie a tot ceea ce poate face natura, acces auto pe drumul forestier Valea Streiului la cca 7 km de DN 66. Căderea de apă izvoreşte undeva în golul de munte, şi după ce străbate platoul Tecuri intră în subteran şi prin peşteră „izvorăşte” din nou în peretele de stâncă al Văii Streiului.

Cheile Barului cu acces pe drumul forestier Baru la cca 3 km de centrul comunei oferă un peisaj  de mare măreţie a unor chei înfipte în poala Retezatului.

Fântâna Bulbucului: fenomen geologic prin apariţia unui „bulz” de calcar în şisturile muntelui purtător a unui izvor cu un debit constant (captat pentru alimentarea cu apă). Acces auto cca 2 km pe Valea Muncelului şi pe poteca de munte (cca 1 km).

Cetăţile dacice din munţii Orăştiei (Sarmisegetusa) - acces pe drumuri forestiere pe Valea Streiului numai cu autoturisme de teren şi ghid, cca 50 - 80 km.

Valea Streiului – posibilităţi de pescuit sportiv.
Zona oferă peisaje splendide - Valea Lupului
Valea Lupului
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu