Atracții naturale în comuna Densuș - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Atracții naturale în comuna Densuș

Țara Hațegului > Densuș
1. Tăul fără Fund, comuna Densuș, sat Peșteana
Acces
Obiectivul este arondat comunei Densuș, sat Peșteana. Accesul se face de pe DN68 între Hațeg și Sarmizegetusa virați spre vest urmând indicatoarele spre Peșteana (2km). În sat, lângă biserica reformată, observați panoul mare turistic. De acolo, de peste pod începe traseul spre Tău.
Traseul înseamnă marcarea potecii din sat până la rezervație, interpretarea cu panouri a cinci puncte interesante de pe traseu și amenajarea intrării în Tău.

Ce vedem pe traseu?
Tăul Fără Fund sau Mlaștina de la Peșteana este o rezervație botanică importantă din două motive: în primul rând aici trăiește Drosera Rotundifolia, o plantă carnivoră rămasă de pe vremea glaciațiunii. În al doilea rând Tăul este un loc special în folclorul local – se spune că Tăul nu are fund și comunică prin subteran cu Marea Neagră și că aici sălășluiesc forțele răului, care, câteodată, atrag oameni sau animale pe care le trag în apă.
Drumul de aprox. 2 km ce porneste din Peșteana spre Tăul fără Fund este superb. Poienile pline de flori, specii de fluturi rari si peisajele Țării Hategului sunt unice. Tot traseul veti avea ocazia sa mancati zmeură și fragi.
Nu veți găsi o mlaștină în adevăratul sens al cuvântului, adâncă și periculoasă, totuși nu vă aventurați decât până unde vă afundați în mâl cel mult până la glezne.
Plantele carnivore are trăiesc acolo nu sunt periculoase pentru om, dar reprezinta o atracție unică. Dimensiunile lor sunt de câțiva zeci de centimetri, secretă o pânză deasă și lipicioasă care prinde mici vietăți.

Conform siteului Ghid videoturistic Cosmin Giurgiu, mlaștina de la Peșteana (Com. Densuș, Țara Hațegului), rezervatie botanică, areal protejat de categoria a IV-a, în suprafata de 2 ha, amplasată pe teritoriul satului Peșteana, reprezintă o colmatare subrecantă prin sfagmatizare a unui lac preistocenic. Este una din cele mai sudice mlastini oligotrofe din tara noastra, în flora căreia se remarcă populațiile de Drosera rotundifolia (roua cerului), un adevărat relict glaciar. Aceasta mlastină numită de localnici si "Lacul fara fund" despre care  spun  legendele populare ca ar fi chiar un lac fara fund, iar in trecut cand animalele intrau sa se adape erau pur si simplu inghitite de acesta.

Legendă
După spusele sătenilor din Peșteana, Tăul fara Fund este o mlastina ce comunica în adâncime cu Oceanul si unde ramân întepenite vitele atrase de Necurat.

Impresii
Unul din cele mai cunoscute portaluri de recenzii turistice ne oferă câteva impresii despre acest loc, și un filmuleț.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu