Atracții naturale în comuna Pui - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Atracții naturale în comuna Pui

Țara Hațegului > Pui
1. Rezervația naturală "Fânațele Pui" (13 ha)
Fânațele Pui este o arie protejată de interes național, care corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, de tip botanic). inclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, are o suprafață de 13,0 ha, și reprezintă o arie cu vegetația cu fragmentele unor moliniete relictare: Peucedano (rocheliani) – Molinietum, vegetație de la sfârșitul glaciațiunii cuaternare.
2. Rezervația naturală "Peștera Șura Mare"
Deschiderea peșterii, monumentală, de aproape 40 m înălțime și 12 m lățime la bază, rivalizează cu intrările din mult mai cunoscutele Cetățile Ponorului sau Peștera Huda lui Papară.

Peștera are o galeria activă, unică, de 3.143 m lungime, care este greu de parcurs întrucât zonele uscate alternează cu lacuri, cascade și baricade de bolovani imenși care fac înaintarea un calvar. Prima sală în care se pătrunde, după parcurgerea unui traseu acvatic, are tavanul la peste 40 m înalțime. Aici au fost făcute săpături arheologice cu rezultate notabile.
De aici, galeria devine plină de imense marmite turbionare pline cu apă, cu pereții sculptați de lingurițe.
La circa 2.300 m distanță de la intrare se pătrunde în Sala Mare, zona cea mai spectaculoasă a peșterii. Pereții și tavanul sălii sunt împodobiți cu scurgeri parietale, baldachine de forme și culori diferite iar podeaua este acoperită de gururi în cascadă, poate cele mai faimoase din țară. Dupa Sala Mare peștera continuă încă circa 800 m, după care un sifon adânc oprește inaintarea.

După Peștera Huda lui Papară, Șura Mare adăpostește a doua mare colonie de lilieci în România. Colonia de pipistrellus se află la aproximativ 350 m de la intrare, iar la înalțimi mai mari există pe pereți și colonii de Miniopterus schreibersi.
Condiții de vizitare
Se recomandă doar speologilor bine antrenați in echipe rodate. Sunt necesare costume de neopren, banane impermeabile, coardă de asigurare, surse de iluminat.

3. Rezervația naturală "Locul fosilifer Ohaba-Ponor" (10 ha)
Locul fosilifer Ohaba - Ponor este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic).
Rezervația naturală inclusă în Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este situată în Munții Șureanu, în apropierea satului Ohaba-Ponor.
Aria protejată are o suprafață de 10 ha și reprezintă un punct fosilifer ce adăpostește moluște fosile de vârstă mezozoică și terțiară.
4. Parcul natural "Grădiștea Muncelului-Cioclovina" (38,184 ha)
Aria naturală este situată în Munții Șureanu (o grupă muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului muntos al Carpaților Meridionali), în partea sudică a județului Hunedoara, pe teritoriile administrative ale comunelor Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus și Pui.

Parcul natural cuprinde între limitele sale șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorâci-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peștera Bolii

Totodată aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița, Fețele Albe, și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.


 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu