Atracții naturale în comuna Rîu de Mori - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Atracții naturale în comuna Rîu de Mori

Țara Hațegului > Rîu de Mori
1. Rezervația naturală "Calcarele de la Fața Fetii" (20 ha)
Calcarele de la Fața Fetii reprezintă o arie protejată de interes național, aflată în amonte de satul Clopotiva, județul Hunedoara, comuna Râu de Mori, în Munții Țarcu, care corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, de tip botanic) și este inclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”.

Rezevația, cu o suprafață de 3,0 ha, aflată în custodia Direcției Silvice Deva prin Ocolul Silvic Retezat, adăpostește specii de plante de interes știintific excepțional, precum Centaurea retezatensi, Hepatica transsilvanica, Hepatica media, Leontopodium alpinum, Lilium jankae, Aconitum antihora.
2. Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România - lacurile glaciare din Retezat
Lacul Bucura se află în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei, fiind orientat în direcția nord - sud, la altitudinea de 2.040 m. Suprafata lacului este de 8,90 ha, având lungimea de 550 m și lățimea medie de 160 m, iar perimetrul de circa 1390 m. Lățimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de circa 625.000 m³.

Adâncimea maximă a apei lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale. Apa lacului deversează printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secundă. Populația piscicolă este autohtonă, în lac nefăcându-se populări artificiale.
Peste 50 de lacuri glaciare împodobesc, ca nişte mărgele strălucitoare, Masivul Retezat. Sunt atracţiile principale ale Parcului Naţional Retezat care datorită lor a primit numele de "tărâmul fermecat cu ochi albaştri":
Lacul Ana, Lacul Biliboaca, Lacul Bucura, Lacul Ciumfu Mare, Lacul Ciumfu Mic, Lacul Florica, Lacul Galeșul, Lacul Groapele, Lacul Lia, Lacul Peleaga, Lacul Pietrele, Lacul Stânișoara, Lacul Ștevia, Lacul, Tăul Agățat, Lacul Tăul Păpușii, Lacul Tăul Porții, Lacul Tăul Țapului, Lacul Viorica, Lacul Zănoaga Mare, Tăurile Custurii.
Accesul la lac se face din șoseaua Hațeg - Caransebeș, de la km 61 (Cârnești), prin Clopotiva - Grebla - Gura Zlata - Gura Apei, circa 35 km de drum asfaltat.
De aici se urcă pe drumul forestier ce se oprește la Drăcșanu, pe o distanță de 14 km.
Apoi, trecând pe la cascada Fetele Voilesei, urmărind valea Lăpușnicului Mare, până la Gura Bucurii, și trecând pe lângă Lacul Lia se ajunge la Bucura.
3. Alte obiective
Valea Dinozaurilor, detalii aici >
Câmpurile cu granit de pe Valea Sibișelului, detalii aici >

 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu