Atracții naturale în comuna Sălașu de Sus - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Atracții naturale în comuna Sălașu de Sus

Țara Hațegului > Sălașu de Sus
1. Rezervația naturală "Vârful Poieni" (0,8 ha)
Vârful Poieni este o arie protejată de interes național, care corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip botanic), inclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”.

În suprafață de 0,8 ha, rezervația este situată în apropierea șoselei naționale DN 66 Deva - Petroșani, pe teritoriul comunei Sălașu de Sus.

Pe stâncăriile dealului „Vârful Poieni” există o vegetație xerică (adaptată condițiilor de uscăciune), cu elemente floristice remarcabile. Specialiștii care au cercetat arealul (N. Boșcaiu et.al.) declarând că aici e singura stațiune certă din țară pentru specia Plantago holosteum.
2. Rezervația naturală "Fânațele cu narcise Nucșoara" (20 ha)
    
Fânațele cu narcise Nucșoara este o arie naturală protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), înclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”.

Rezervația naturală este situată pe raza localității Nucșoara, comuna Sălașu de Sus, în partea sudică a județului Hunedoara și are o suprafață de 20 ha, reprezentând vestigiul unei vechi asociații hidrofile unde apare planta endemică Peucedanum rochelianum. Aspectul peisagistic îl conferă prezența narciselor de culoare galbenă sau albă ce înfloresc în luna mai și la începutul lunii iunie.
3. Cascada Lolaia
Cascada Lolaia este o atracție naturală spectaculoasă situată la 1050 metri altitudine în partea de nord a Parcului Național Retezat și este accesibilă pentru vizitare tot timpul anului prin locul numit Cârnic. Pe aici intră 90% dintre turiștii care vizitează anual parcul.
Se poate ajunge în Cârnic pe traseul Sălașu de Sus - Nucșoara - Cârnic, ultimii 5 km fiind parcurși pe un drum forestier.

Plecând din Cârnic, de pe drumul forestier care duce spre Cabana Pietrele, facem stânga în dreptul indicatorului clar așezat pe marginea drumului, apoi urmăm poteca în pantă, amenajată cu trepte și balustradă. Cascada Lolaia poate fi admirată dintr-un punct de belvedere amenajat.

Accesul auto este permis tot timpul anului până la Cârnic. De aici mai sunt de mers doar 20 de minute pe jos până la cascadă. Pentru turiștii experimentați Agent Green și APNR au amenajat anul trecut poteca tematică ”Calea Lupilor”, un traseu ceva mai dificil, dar deosebit de spectaculos ce poate fi parcurs în 11 ore și care străbate întreg parcul de la sud la nord, cu pornire de la Cheile Buții (Sud) și sosire la Cîrnic (nord).


4. Alte atracții naturale
Cârnic reprezintă una din cele două porți de intrare în masivul Retezat, aflate în aria microregiunii Țara Hațegului - Ținutul Pădurenilor, așadar traseele montane ce pot fi abordate din acest punct sunt foarte multe, de o frumusețe rară.
Iată o succintă enumerare a acestora: Lacul Stânișoara, Lacul Bucura, Vârfu Mare, Vârful Păpușa, Vârful Peleaga, Lacul Galeș, Tăul dintre Brazi, Lacul Lia, Cârnic – Șaua Ciurila, Poiana Pelegii, Lacul Sfânta Ana - există 80 de lacuri glaciare în masivul Retezat.

Indicatorul traseelor montante aflat pe terasa Cabanei Codrin ne oferă o imagine asupra multitudinii de trasee montane ce pot fi abordate, având punctul de plecare în Cârnic.
Cârnic oferă facilități de cazare în 3 cabane: Lolaia, Cascada, Codrin.

Atenție! Cabana Pietrele, una din destinațiile ce poate fi atinsă plecând din Cârnic, este închisă, în mod inexplicabil, între orele 11 si 14.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu