Traseu turistic Gara Crăciuneasa – Lelese – Cerişor – Crăciuneasa - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Traseu turistic Gara Crăciuneasa – Lelese – Cerişor – Crăciuneasa

Trasee > Ținutul Pădurenilor
4. Gara Crăciuneasa – Lelese – Cerişor – Crăciuneasa
Posibilităţi de acces: de la Hunedoara la Teliucul Superior – 6 km drum modernizat şi în continuare 11 km drum nemodernizat pînă la Govăjdia, de unde încă 2,5 km la gara Crăciuneasa.
Distanţă: 17 km
Durată: 5–6 ore

Caracteristici: traseu prin „Tinutul Pădurenilor“ în zona de platou înalt, calcaros, din partea de est a Munţilor Poiana Ruscă – valea Sohodolului şi localităţile Lelese şi Cerişor. Se parcurge fără dificultăţi. Diferenţă de nivel: 260 m.

Prima parte a traseului este comună cu traseul 2. De la gara Crăciuneasa, trecem pe lingă marea carieră de dolomită şi urmăm drumul pe valea Nădrabului spre amonte.

După 1,5 km întîlnim drumul care, în dreapta noastră, coboară de la Cerişor (pe care ne vom întoarce), iar după încă 750 m lăsăm în urmă, în stînga, drumul spre cariera de marmură Alun, care urcă pe valea Poieniţei (sau valea Peştişele).
În continuare, valea cu aspect tipic pentru relieful carstic din zona de platou dolomitic se numeşte valea Sohodolului. Peste 1,5 km ajungem la confluenţa cu valea Alunului (la stînga noastră). La o distanţă de 2,5 km de la această confluenţă, urcăm în versantul văii din dreapta noastră pe drumul spre Lelese. După 1 km ajungem în satul de pădureni situat pe platou. Pe strada principală cotim la dreapta pentru a părăsi localitatea în direcţia nord-est, spre Cerişor.

Drumul spre Cerişor străbate pe o distanţă de 4 km una din regiunile cele mai tipice din zona platoului dolomitic. După ce ocoleşte Dealul cu Calea (765 m), punctul cel mai înalt al traseului, drumul intră în satul pitorescul sat Cerişor (Satul Crucilor de Piatra). De la intrarea în sat, ne îndreptăm către sud-est (dreapta), spre partea estică a localităţii. După 750 m, respectiv cu 150 m înainte de biserică, cotim pe o stradă spre sud (dreapta) şi părăsim comuna în direcţia dealului Cerişor (759 m), pe care se află exploatarea pentru talc.
După ce trece de lucrările miniere, drumul coboară printr-o serpentină largă în valea Spinului, pe care ajunge după circa 1 km în valea Nădrab, la circa 1,5 km amonte de gara Crăciuneasa.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu