Informații generale despre comuna Baru - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Baru

Țara Hațegului > Baru
Localizare 45°28'15.82"N,  23°10'1.98"E
    
Localitatea Baru este situată în partea sudică a județului Hunedoara, la poalele sud-vestice ale Munților Șureanu și nord-estice ale Retezatului, pe cursul superior al râului Strei, în sud-estul Depresiunii Hațegului, pe DN66, Petroșani - Baru - Hațeg. Comuna Baru este situată pe cursul superior al Streiului, iar centrul comunal a luat ființă în urma contopirii a două sate medievale: Baru Mare și Baru Mic.

Istoric
Săpăturile arheologice făcute de-a lungul timpului au descoperit materiale ce atestă prezența omului aici încă din neolitic, astfel, în locul numit de localnici "Stânca Jidovilor", s-au găsit fragmente ceramice aparținând culturii Coțofeni, iar la "Biserica Pârvuleștilor" s-a descoperit o așezare încadrată în epoca bronzului (cultura Wietenberg, grupul cultural Balta Sărată și medievală). La "Fântâna lui Gruișor" s-a descoperit o fortificație dacică, iar la capătul de sus al defileului din "Valea Petrosului" se află un turn dacic.
Satul Baru a aparținut până în anul 1851 corpului de armată Regimentul I de Graniță de la Orlat, ce făcea parte din Granița Militară Transilvăneană.

Economie
Economia localității este bazată pe industria de exploatare și prelucrare primară a lemnului, pe industria materialelor de construcții (materiale refractare), comerț, dar în mod special pe agricultură, prin cultivarea terenurilor și creșterea animalelor.

Obiective turistice
Biserica Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Baru
Rezervația naturală "Peștera Tecuri" (2 ha).
Cheile Barului
Muzeul de Artă Populară "Maria Hord Gârbea".
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu