Informații generale despre comuna Bătrâna - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Bătrâna

Ținutul Pădurenilor > Bătrâna
Localizare 45°47'30.52"N,  22°35'3.66"E
    
Având cea mai redusă populație din România, având doar 124 locuitori, Comuna Bătrâna este situată în zona dealurilor înalte ale Munților „Poiana Rusca”, la o altitudine de 960 m, înconjurată de păduri, separată de satele din jur prin văi adânci. Așezare străveche datează, conform unor obiecte găsite pe raza administrativă încă din perioada neolitică.

„În această regiune izolată de păduri şi în urma condiţiilor geografice cu totul speciale, s-a dezvoltat una dintre cele mai originale şi profund arhaice civilizaţii populare din ţara noastră”. (Romulus VUIA)

Comuna Bătrâna este situată în zona dealurilor înalte ale Munţilor „Poiana Rusca”, la o altitudine de 960 m, înconjurată de păduri, separată de satele din jur prin văi adânci, este o aşezare străveche, care datează, conform unor obiecte găsite pe raza administrativă încă din perioada neolitică.

Bătrâna face parte din unitatea etna-geografică "Ţinutului Pădurenilor”.

Comuna Bătrâna este aşezată în masivul Poiana Rusca în partea de Vest a judeţului Hunedoara, situată la o distanţă de 70 km de Municipiul Deva şi 30 de km de comuna Dobra.

Se învecinează în partea de Est şi Sud cu comuna Cerbal, la Nord cu comuna Dobra, la şi la Vest cu comuna Pietroasă, judeţul Timiş.

Comună Bătrâna  este alcătuită din patru sate şi anume: Bătrâna, Piatră, Răchitaua, Fata – Rosie.

În total comună Bătrâna are o suprafaţă (intravilan) de 85 ha, din care:
Satul Bătrâna - 37 ha,
Satul Fata - Rosie - 11 ha,
Satul  Piatra - 21 ha,
Satul Răchitaua - 16 ha;
Istoric
Comună Bătrâna este o aşezare străveche, care datează, conform unor obiecte găsite pe raza administrativă încă din perioada neolitică.
Numele comunei Bătrâna vine de la o veche legenda cunoscută de către locuitorii din zonă.

În Ținutul Pădurenilor, satul Bătrâna s-au efectuat cercetări antropologice, în 1958, de către Academia Republicii Populare Române. Academicienii au atestat, încă de atunci, că satul Bătrâna este cel mai izolat din pădurenime și este amplasat la cota cea mai înaltă din frumosul ținut, iar locuitorii moștenesc cel mai mult din trăsăturile înaintașilor.
Cunoscutul etnograf Romulus Vuia, care a făcut parte din colectivul de cercetări antropologice de la Bătrâna în anii1957-1958, în monografia comunei Bătrâna considera ca „vânătoarea ocupa sau mai bine zis a ocupat un loc de frunte între îndeletnicirile de iarna ale locuitorilor din Bătrâna”. Vânătoarea era practicata pentru blănuri si coarne , dar si pentru a-si apară vitele fata de acești potențiali prădători. Erau doua sisteme de vânătoare: vânătoarea cu curse care avea caracter individual si vânătoarea la pânda, care se făcea în grup. Principalele animale vânate: gliganul sau mistrețul, lupul, vulpea, viezurele, vidra si jderul.

În Bătrâna se intră pe o poartă denumită de săteni  “vraniță” folosită din vechime pentru a împărți teritoriul în două pârți: o parte este țarina unde oamenii își cultivă pământurile, iar o parte este destinată animalelor, denumită islaz.” Obiceiul nu s-a schimbat. Dar poarta da. În locul celei bătrânicioase de lemn, a fost pusă una cu câteva bare de fier. Oricine ai fi, trebuie să o deschizi ca să intri în sat, apoi să “tragi vranița după tine”.

Locuitorii satului păstrează cu sfințenie portul popular autentic, pe care îl îmbracă cu mândrie la fiecare sărbătoare a satului.

Forma adunată a satelor din comuna Bătrâna așezate pe înălțimi, terasele agricole din jurul acestora, trepte uriașe ce coboară spre pajiști și văi împădurite, formele tradiționale de muncă, aerul, apele și pădurile dimprejur, alimentația bazată pe produse ecologice, constituie o surpriză plăcută pentru orice turist român sau străin ajuns în zonă.
Surse:
http://simonagollent.blogspot.ro/2013/07/batrana-satul-cu-nume-predestinat.html
http://glasul-hd.ro/scadere-dramatica-populatiei-planul-guvernului-doua-super-comune-judetul-hunedoara-ilia-si-pui/
Acces:
Din Județul Hunedoara, prin comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Lăpugiu de Jos, Lunca Cernii de Jos. Din Județul Timiș: prin Pietroasa și Tomești
ACCES  recomandat– din satul Dobra cca 30 km; drum neasfaltat.

Atenție!
ACCES AUTO DIFICIL ÎN ANOTIMPURILE CU ZAPADĂ.
PRIMIRE TURISTICĂ – DOAR IN GOSPODARIILE LOCUITORILOR COMUNEI.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu