Informații generale despre comuna Bunila - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Bunila

Ținutul Pădurenilor > Bunila
Localizare 45°41'47.37"N,  22°40'16.02"E
    
Bunila este situată în partea de vest a județului, la 50 km distanță de municipiul Deva și la 30 km distanță de Hunedoara. Are în componență 5 sate: Bunila (reședință), Alun (supranumit "satul de marmură"), Cernișoara Florese, Poienița Voinii și Vadu Dobrii.
Odinioară prosperă, comuna este aproape depopulată, cu sate izolate, care păstrează nealterate obiceiurile și arhitectura pădurenească.

Atracții turistice inedite:
Alun- unicul sat de marmură la nivel mondial: Alun este cel mai îndepărtat cătun din Ţinutul Pădurenilor, cum urci spre Munţii Poiana Ruscă. Într-un peisaj pitoresc, nealterat de trecerea timpului, Alun surprinde prin unicitate încă de pe drumul care duce în sat, pavat cu bucăţi de marmură. Casele sunt înălțate și ele pe fundație solidă din marmură, iar biserica de marmură înălțată în perioada interbelică este unicat în Europa.
Cariera de marmură, abandonată după 1990, se află chiar la intrarea în sat. Bătrânii din zonă spun că marmura de la Alun a fost folosită pentru construirea Casei Poporului din București, sediul actual al Parlamentului României. Cătun aproape părăsit, Alun se bucură din ce în ce mai multă atenție din partea turiștilor care caută liniștea, pitorescul și ineditul satului tradițional pădurenesc.

Biserica de lemn din satul Alun
A preluat Liturghierul slavon (Dealu, 1508) al călugărului tipograf Macarie, cea dintâi tipăritură făcută pe pământ românesc.

Festivalul Pădurenilor Muntean Drăgan, august Poenița Voinii

ACCES: municipiul Hunedoara- Teliucul Inferior- Ghelari- Bunila
Distanțe: 50 km distanţă de municipiul Deva şi 30 km distanţă de Hunedoara
Populație: 306 locuitori (sursa INSSE; cf. recensământ 2011)
Suprafața: 74,1 km²
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu