Informații generale despre comuna Cârjiți - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Cârjiți

Ținutul Pădurenilor > Cârjiți
Localizare 45°50'39.09"N,  22°49'34.63"E
    
Comuna Cârjiţi, formată astăzi prin unirea administrativă a cinci sate, Cârjiţi, Chergheş, Almaşu-Sec, Popeşti şi Cozia este o comună ardeleană şi este situată în judeţul Hunedoara, la sud de Mureş, la marginea de sud a Devei, reşedinţa acestui judeţ.

În această zonă se desfăşoară ultimele ramificaţii ale munţilor Poiana Ruscă, cu multă vegetaţie, cunoscute sub denumirea dealurile Devei din care unul poartă numele lui Decebal.

Vârful Piatra Coziei, cota 686, este cel mai înalt  din şirul de dealuri ce formează extremitatea de nord a masivului Poiana Ruscă. Piscul stâncos din hotarul satului Cozia  domină valea largă a Mureşului în vecinătatea fostei aşezări din epoca romană Micia (Veţel).
Istoric
Primele atestări documentare ale celor cinci sate: Cârjiţi, Chergheş, Cozia, Almaşu-Sec şi Popeşti ce alcătuiesc comună Cârjiţi sunt relativ târzii, în secolul XV.
Aceste prime atestări documentare sunt consemnate cu prilejul unor donaţii de moşii unor nobili, de către regele Ungariei pentru merite militare.
    
Cronologic prima localitate atestată documentar a fost  satul Chergheş, consemnată în anul 1406 (posessio volahalis Kergés).
În sat există o biserică  denumită 'Cuvioasa Paraschiva' (sec.XVIII). Satul se găseşte la 13 km de municipiul Deva, pe drumul comunal nr.125 (nemodernizat între Cârjiţi şi Chergheş).
Biserica este construită pe un platou ce domină satul dinspre nord ... citește mai mult aici >
Istoric detaliat
În anul 1792 se presupune prima restaurare. Biserica din lemn cu plan drptunghiular şi turlă clopotniţă deasupra pronaosului, învelitoare cu şiţă, fundaţie din piatră bătută. Bolta este semicilindrică din doage. Altarul este poligonal, fără absidă, cu 5 laturi. Altarul este pictat în stil popular cu motive florale şi are un grad de conservare de 75%.

Satul Popeşti este atestat documentar într-un document din anul 1491 când acest sat făcea parte tot din domeniul cetăţii Deva în acelaşi condiţii ca şi Cârjiţi.

Satul Cârjiţi este atestat documentar pentru prima dată la anul 1453, când făcea parte din domeniul cetăţii Deva, iar locuitorii săi erau obligaţi să presteze munci pentru  întreţinerea cetăţii şi să plătească dări în natură şi în bani administratorului domeniului. Numele consemnat într-un document, al localităţii Cârjiţi a fost de Kersecz, iar în alt document din 1491 este de Kersitz. Satul Almaşu-Sec are prima atestare documentară la începutul sec.XV, în anul 1406 alături de satul Chergheş.  
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu