Informații generale despre comuna Cerbăl - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Cerbăl

Ținutul Pădurenilor > Cerbăl
Localizare 45°46'49.42"N,  22°42'50.01"E
    
Comuna  Cerbăl este aşezată pe o culme a munţilor Poiana Ruscăi ,la o altitudine medie de 815 m şi se învecinează la Nord cu comunele Veţel şi Bătrână, la Est cu comuna Pestisu-Mic şi municipiul Hunedoara, la Sud cu comunele  Lelese şi Bunila iar la Vest cu judeţul  Timiş.  

Satele componente ale comunei sunt: Cerbăl (reşedinţa comunei), Aranieș, Feregi, Merișoru de Munte, Poiana Răchițelii, Poieniţa Tomii, Socet şi Ulm.
Localitatea Cerbăl, reşedinţa  comunei, este situată în partea de Vest a judeţului, la 38 km de municipiul Deva şi la 20 km de municipiul Hunedoara.


Istoric
În 1913  canonicul I. Radu publică “Istoria vicariatului Greco-catolic al Hategului”(Lugoj). Descoperiri din perioada dacică s-au efectuat la Cerbal, unde la 8 octombrie 1874, pe coasta dealului “Dosul Pârlit”, aflat pe pământul domenial, cu prilejul construcţiei drumului Govăjdia-Dobra s-a  găsit un tezaur dacic de argint din vremea lui Burebista. Tezaurul se găsea într-un vas de bronz, care la rândul lui se afla într-un alt vas de lut ars.

Vasul de lut a fost preluat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, cel din bronz a intrat în patrimonial Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca, iar tezaurul a ajuns la Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta ... citește mai mult aici >
    
Unele obiceiuri agricole confirmă prezenţa slavilor în zonă. Punerea  unui ou de găină sub prima brazdă a arăturilor de toamnă cu scopul de a creşte grâul “curat că oul” reprezintă un ritual de magie agricolă este întâlnit şi în obiceiurile agricole ale vechilor slavi.

În timpul lui Ioan Corvin apar menţionate localităţile comunei Cerbăl. Putem fi siguri că localităţile sunt mult mai vechi, dar menţionarea lor în documente s-a făcut doar atunci când au intrat în atenţia oficialităţilor timpului: Aranies (1453), Cerbal (1476), Merisoru de Munte (1481), Poiana Rachitelii (1506), Poieniţa  Tomii (1482), Feregi, (1482), Socet (1482), Ulm (1499).

În anul  1476 regele Matei Corvinul, fiul lui Ioan de Huneodara, donează cnezatul comunei Cerbăl, care era mai înainte în posesiunea cnezatului Dionisie (Denes) lui Obris (Opriş) din Manerau.

În anul 1506 sunt amintiţi Costa, cneazul din Feregi şi cnezatul comunei Poieniţa Tomii, fără să amintească şi numnele cnezatului. Aceşti cnezi, ca şi cnezatele lor, aparţineau cetăţii de Hunedoara. Muntenii aduşi în Ţinutul pădurenilor pentru bocșarit au întemeiat satul Poiana Răchitelii.

În conscripţia din 1681 sunt pomeniţi prima dată munteni în satele Poieniţa Tomii, Merişor şi Feregi.

Satul Ulm, astăzi în apropierea Văii Zlastiului a fost cândva, demult, la vest lângă satul Alun, în locul numit Urmu. Oamenii au plecat de  acolo din cauza iernilor grele.
Cerbălul a fost cândva aşezat pe culmea dealului, mai spre Vârful Rusca, între Poiana Rachitelii şi Cerbal.

Merișoru de Munte a  avut o soartă mai tristă decât celelalte: în decurs de un secol şi ceva (1750-1880) a ars de două ori. Singura biserică (din sec.al-XVIII-lea)a scăpat, fiind aşezată undeva mai departe, pe un dâmb.

Hotarele dintre sate şi semnele de hotar: între sate există numai hotare naturale.
Acestea merg pe matca râurilor, pe coama dealurilor sau în lizierea pădurilor.

În cadrul  hotarului fiecărui sat, între proprietăţile sătenilor există semne de hotar.
În mijlocul ţarinei fiecărui sat se afla câte o cruce de lemn sau de piatră numită “crucea ţarinei” unde în ziua “Nedeii”, după slujba de la biserică avea loc slujba de sfinţire a apei cu care feciorii (la Poiana Răchițelii) stropeau holdele de cereale în credinţa îndepărtării oricărui rău care s-ar fi putut abate asupra cerealelor.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu