Informații generale despre comuna Lăpugiu de Jos - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Lăpugiu de Jos

Ținutul Pădurenilor > Lăpugiu de Jos
Localizare 45°53'10.90"N,  22°28'49.44"E
    
Comuna Lăpugiu de Jos este situată în partea de nord-vest a judeţului Hunedoara, la o distanţă de 40 km de municipiul Deva. Teritoriul comunei are o suprafaţă de 103 kmp şi un relief deluros, brăzdat de pâraiele Lăpugiu, Fintoag, Valea Mare şi afluenţi ai acestora.

Comuna se compune din 10 sate, satul de reşedinţă fiind Lăpugiu de Jos. Faţă de acesta, satele sunt situate la distanţe cuprinse între 3 km (Ohaba) şi 8 km (Baştea). Legătura cu reşedinţa de judeţ se face pe drumul naţional DN68A, Deva – Ilia - Lugoj şi pe calea  ferată care trece prin comună, doar satele Baştea, Lăpugiu de Sus şi Fintoag neavând legătură directă cu calea ferată.
Teritoriul administrativ al comunei Lăpugiu de Jos se învecinează la vest cu judeţul Timiş, la nord cu comuna Zam şi Burjuc, la est cu comuna Dobra şi la sud cu comuna Bătrâna.
Acces
Principala cale de acces şi tranzit rutieră este DN 68A Deva – Lugoj – Timişoara, care trece prin Ohaba, limitrof cu Lăpugiu de Jos, Lasau, Grind şi Baştea la distanţă mică. Celelalte  sate sunt deservite de drumuri comunale de acces.
În interiorul satelor, în afara traseului DN 68A şi DJ 680 B, din DN 68A până în Lăpugiu de Sus, care au îmbrăcăminţi asfaltice, restul căilor rutiere sunt de pământ sau pietruite, necesitând modernizări şi definiri de trasee, sau lărgiri pentru a ajunge la o lăţime aptă de a susţine un trafic auto.

Circulaţia feroviară se desfăşoară pe traseul: Simeria-Ilia-Lugoj-Timişoara, culoar important de transport cu linie electrificată.
Pentru satul reşedinţă de comună, Lăpugiu de Jos, care este amplasat în centrul teritorial administrativ al comunei, accesul se face dinspre DN 68A pe DJ 680B. Populaţia satului Lăpugiu de Jos este de 158 locuitori.
Centrul de informare turistică Ohaba deschis în 2015.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu