Informații generale despre comuna Lelese - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Lelese

Ținutul Pădurenilor > Lelese
Localizare 45°43'57.69"N,  22°41'56.49"E
    
Lelese este o comună din judeţul Hunedoara, aflată la o distanţă de 48 km de municipiul Deva şi la 31 km de municipiul Hunedoara. Comuna are 4 sate aparţinătoare: Lelese, Cerişor, Runcu-Mare şi Sohodol, sate pădurenei autentice, amplasate in varf de deal/colina și nu în vale, ca cele din restul ținutului.

Sunt păstrate aici tradiții si obiceiurile ancestrale, ca măsuratul oilor, nedeile satelor, sfințitul holdelor, culegerea si păstrarea ierbii vântului.

Fiecare gospodărie păstrează costumele pădurenești de generații, iar localnicii le poartă le poartă la fiecare eveniment al comunității.
Gastronomie locală: plăcinte pădurenesti, ciorba de post din brozbe de poiana, țuica de Cerișor, piure de cartofi vineți (mov).

Istoric
Vestigii ale locuirii acestor meleaguri s-au găsit în peşterile de la Runcu-Mare, Cauce - Cerişor, datează din epoca neolitică timpurie şi demonstrează o continuitate cu epoca bronzului, a fierului, epoca Dacică, epoca Romană până în Evul Mediu.
Cu actualele denumiri apar înscrise localităţile Runcu-Mare, Cerişor Sohodol, Gostaia în anul 1482, în inventarul domenilor Corvinilor.
Mai târziu în anul 1662 în locul localităţii Gostaia apare satul Lelese.
Gospodărie Sohodol
Gospodărie Pădureni
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu