Informații generale despre comuna Teliucu Inferior - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Teliucu Inferior

Ținutul Pădurenilor > Teliucu Inferior
Localizare   45°43'6.92"N,  22°53'31.95"E
    
Comuna se află la 10 km distanţă de Hunedoara, şi la 30 km distanţă de reşedinţa de judeţ, municipiul Deva.Teliucu Inferior este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Cinciș-Cerna, Izvoarele, Teliucu Inferior (reședința) și Teliucu Superior.

Zonă cu o deosebită frumuseţe şi bogăţie naturală, comună Teliucu Inferior reprezintă un punct de atracţie pentru numeroşi turişti. Lacul de acumulare de la Cinciş oferă turiştilor români şi străini o gamă largă de posibilităţi de recreere şi de odihnă: înot, schi nautic, concursuri de popice, întreceri sportive,pescuit, drumeţii,etc.
Aici s-au construit Motelul de la Cinciş, Complexul Mittal Steel şi alte spaţii de cazare care dispun de un nr. total de 140 locuri de cazare .
Toate satele din comună, prin aşezarea lor în zonele de deal sau vale, prin ospitalitatea oamenilor,oferă multe oportunităţi de dezvoltare a turismului, chiar şi a agroturismului.Pentru ca acestea să poată fi puse în practică este necesară o mai mare implicare în promovarea zonei din toate punctele de vedere( inclusiv identificarea unui produs care să devină brandt al zonei).
Istoric
Teliucul a fost în antichitate o importantă exploatare minieră de suprafață.Atelierul daco-roman de la Teliuc aproviziona cu fier legiunea a XIII-a Gemina, din Apulum, dar și capitala provinciei, Sarmizegetusa.

Cu 50 de ani în urmă, comună arăta cu totul altfel. Satele Cinciş şi Cerna şi alte câteva cătune erau situate într-o vale unde acum unde astăzi de află un impozant lac de acumulare ce deservea cândva Combinatul Siderurgic din Hunedoara.

O dată cu distrugerea vechii vetre a Cincişului şi mutarea ei mult „mai la deal", s-a nimicit şi parte din sufletul celor de aici, oameni descălecători de istorie, exponenţi ai unor vremuri demult apuse, coborâtoare din frânturi de istorie şi simţire.

Bătrânii satului Cinciş, povestesc şi acum, după câteva decenii, înfioraţi şi cu lacrimi în colţul genelor, cum apele, tulburate de oameni, le-au îngropat pentru totdeauna bisericile.
Localitate minieră cu tradiţie, Teliucu Inferior şi-a schimat faţa de când minele din zonă s-au închis. Oamenii se ocupă acum cu agricultură, atât cei tineri, cât şi cei vârstnici.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu