Informații generale despre comuna Toplița - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Toplița

Ținutul Pădurenilor > Toplița
Localizare 45°41'13.14"N,  22°47'16.50"E
    
Comuna Topliţa este amplasată în zona de sud-vest a Transilvaniei, mai exact în masivul Munților Poiana Ruscă, masiv situat în partea vestică a României, pe teritoriul județului Hunedoara, în Ținutul Pădurenilor.  
Cordonatele geografice la care putem găsi comuna Toplița, sunt delimitate de valorile 45°41' latitudine nordică și 22°47' longitudine estică.

Între aceste limite, teritoriul Comunei Toplița însumează o suprafaţă de 5075 ha (50,75 kmp), reprezentând sub 1 % din suprafața județului Hunedoara.
Suprafața locuibilă a comunei Toplița este de 17.696 mp. Populația comunei este de 715 locuitori.

Din punct de vedere administrativ, Comuna Topliţa cuprinde satul propriu-zis şi un număr de 8 sate componente: Curpenii Silvașului, Dăbâca, Dealu Mic, Goleș, Hășdău, Mosoru, Vălări și Manu.
Comuna Topliţa se învecinează cu: comuna Ghelari la nord, la nord-vest cu comuna Bunila, la vest cu comuna Lunca Cernii de Jos, la sud cu comuna Răchitova, la sud-vest cu teritoriul administrativ Haţeg, comuna Teliucu Inferior la est.  

Istoric
În comună există două văi principale: valea râului Cerna și cea a râului Vălărița, Mureș.


În josul localității, pe cursul Cernei, a fost construit un baraj de acumulare, Barajul Cinciș.
În direcția lui, satul Dealu Mic a fost strămutat pe culmile dealurilor din apropiere. Astăzi, ruinele scufundate amintesc de cele întâmplate. Două frumoase biserici, în ruină, aflate pe malul greu accesibil al lacului Cinciș sunt câteva dintre ele.

De asemenea, mica biserică de lemn Sfântul Nicolae din satul Vălari reprezintă un obiectiv turistic important. Ea este un monument istoric, ridicat în secolul al XVII-lea și este considerat un relict în arhitectura de lemn sacrală. Biserica are un plan dreptunghiular, specific bisericilor de lemn din zonele rurale, iar tehnica de construcţie este cu stâlpi prinşi în tălpi şi grinzi de stejar, plus fundătură din scânduri de brad bătută pe interior.
Amintim inclusiv de biserica de piatră aflată în localitatea Toplița. Aceasta se evidențiază pe culmile dealului din localitate.

Altă atracţie turistică din Topliţa este furnalul. Datat din anul 1781, an care marchează şi momentul de început al metalurgiei moderne în Ținutul Pădurenilor, furnalul este cel dintâi care a produs fontă în regiune. Din el a rămas vatra de piatră. Corpul din lemn a ars, dar sunt păstrate documente grafice şi fotografii cu acesta, astfel încât este cunoscută întreaga să imagine.

    
Unicitatea locului e dată de casele tradiționale înconjurate de frumusețea peisajului muntos nealterat, de păstrarea tezaurului folcloric și al modului de viață tradițional.   
Case tradiționale din Toplița
Și locuința tradițională pădurenească v-ar putea stârni interesul. Aceasta avea în alcătuirea ei casa, șura, care cuprindea și grajdul, cocina, eventual un șopron, precum și un bordei care ținea loc de beci.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu