Informații generale despre comuna Vețel - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Informații generale despre comuna Vețel

Ținutul Pădurenilor > Vețel
Localizare 45°54'4.57"N,  22°48'4.23"E
    
Accesul în comună se face pe DN 7, care străbate reşedinţa de comună. Comuna Veţel este considerată una din cele mai dezvoltate din judeţul Hunedoara, este amplasată în partea centrală a judeţului, fiind compusă din satele Veţel, Mintia, Căoi, Leşnic, Herepeia, Bretelin, Muncelu Mic, Muncelu Mare, Runcu Mic, Boia Bârzii.

Principalul curs de apă care străbate teritoriul comunei este Râul Mureş. Teritoriul administrativ al comunei Veţel este delimitat spre nord de Râul Mureş şi comunele Ilia, Brănişca şi Şoimuş, spre vest de comuna Ilia, spre sud de Cerbal şi Pestişu Mic, iar spre est de comuna Cârjiţi şi cu Municipiul Deva.

Istoric
Comuna Veţel are un bogat trecut istoric atestat de numeroase vestigii şi monumente care relevă existenţa civilizaţiei umane pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri şi continuând până în epoca modernă şi contemporană.


Cele mai vechi vestigii datează din epoca neolitică, dar mai ales din perioada dacică şi romană descoperite pe locul aşezării civile şi militare de la Micia, cunoscută în istorie ca având o mare importanţă pentru provincia romană Dacia.

Importante monumente se păstrează şi din Evul Mediu, cele mai reprezentative fiind Biserica de piatră de la Leşnic, Castelul feudal şi Biserica de lemn de la Mintia. Mai multe detalii, în secțiunea Obiective Istorice.

Locuitori ai comunei au participat la marile evenimente istorice din viaţa poporului român, cum au fost: războaiele împotriva turcilor conduse de Iancu de Hunedoara, Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, Revoluţia de la 1848, Marea Unire de la 1 decembrie 1918 şi cele două războaie mondiale.

Satele comunei sunt atestate documentar începând cu anul 1330-Mintia, 1371-Veţel, 1386-Boia Bîrzii, 1387-Căoi, 1394-Leşnic, 1453-Bretelin, 1491-Herepeia, Vulcez şi Muncelu Mare, 1499-Runcu Mic, 1733-Muncelu Mic.
PRODUCĂTORI LOCALI
Vîrșag Pompilia, Vețel-produse tradiționale dulcețuri , gemuri, siropuri, zacuscă, murături
MEȘTERI POPULARI
Popa Gabriel, Vețel-meșter artizan în lemn

CAZARE
Cabana Căpățîna, din D.J. Vețel-Muncel
Pensiunea Calul Bălan Mintia
Vila Cristina Leșnic
Acasă la:  familii  care cazează (în Leșnic rețea de case  în cadrul Operation Village Roumaine)

MASA
Popasul Vânătorilor Vețel
SC  Alim Serv km 404  Vețel
Acasă la familii și ferme mici.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu