Evenimente culturale, calendar cultural în Ghelari - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Evenimente culturale, calendar cultural în Ghelari

Ținutul Pădurenilor > Ghelari
Evenimente
Festivalul pădurenilor „Drăgan Muntean” în satul Poienița Voinii, comuna Bunila. Festivalul este organizat anual de Primăria comunei Ghelari și a ajuns la a 29-a ediție. Festivalul este o amplă manifestație folclorică pentru toți pădurenii din ținut și are o puternică notă de autenticitate (interpretare, reconstituirea unor obiceiuri și port popular).

Nedeile pe sate. În toate satele, după un calendar propriu, sunt stabilite nedeile, sărbători în care primesc musafiri de oriunde.

Măsuratul oilor în satul Ruda, în satul Ruda. Are loc primăvara când se pregătește plecarea oilor. Este unul dintre obiceiurile păstrate în forma cea mai autentică. Atrage mulți curioși și presă.

Spectacole cu ocazia Crăciunului. Se organizează anual la casa de cultură din Ghelari, cu participarea formațiilor din comună.

Concursul anual de motociclism „Enduro Panorama”, la Ghelari. Concursul anual este deja la a 5-a ediție și cunoaște o tot mai mare popularitate. Participă campioni de motociclism din țară și din Europa.

Panorama Blues Festival, la Ghelari, în fiecare toamnă. Festivalul a ajuns la a 3-a ediție și întrunește cele mai cunoscute trupe blues și jazz din țară.

Crosul Toamnei Ghelari, în luna octombrie a fiecărui an. Este înscris în calendarul competițional al Federației Romane de Atletism.

Colective artistice:
1. Fanfara din Ghelari, înființată în anul 1938
Fanfara comunei Ghelari este singura care mai performează, la ora actuală, în județul Hunedoara. Și asta datorită oamenilor care nu vor să renunțe la pasiunea pe care au dobândit-o încă de pe băncile școlii, și anume muzica.

Două personalități de marcă ale comunei Ghelari și-au pus amprenta asupra evoluției fanfarei, respectiv Iohan Hunter, cunoscut de săteni ca Hunter baci, și Iosif Mersici care a pus bazele, în localitate, unei adevărate scoli de muzică.
Prin anul 1938 se încheagă prima fanfară în comuna Ghelari, sub conducerea lui Hunter Bací. Acesta a format fanfara după modelul celor militare, și aceasta se afla în subordinea Exploatației Miniere. Tot el a instruit și a format muzicieni, selectați dintre tinerii ghelăreni. După aceea a predat ștafeta lui Iosif Mersici.

Acesta a activat aproape 50 de ani în fanfară dintre care vreo 35 ca și dirijor. Mersici prin anul 1965 s-a dedicat lucrului cu copiii, înființând și conducând o fanfară de elevi. Toți care activăm în acest moment în fanfară am fost instruiți încă din școala generală de domnul Mersici, el ne-a făcut să iubim cântatul.

De multe ori zic că din respect pentru memoria acestor două personalități, noi astăzi ne mai adunăm să încântăm comunitatea cu sunetul fanfarei”, susține cel mai experimentat fanfarist, Cornel Ardelean.
Fanfara nu doar a încântat de-a lungul anilor comunitatea din Ghelari. Prin anii ’40 tinerii muzicanți au făcut un periplu în întreaga țară pentru a colecta fondurile necesare înălțării Bisericii Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Ghelari.
„În 1942 când se începuse deja construcția „Catedralei pădurenilor”, iar zidurile ajunseseră la nivelul unui cap de om, au rămas fără bani pentru a continua lucrările. Atunci, Iosif Mersici a organizat și a condus pelerinajul fanfarei prin țară, ca să strângă bani pentru construirea bisericii. A susținut numeroase concerte în întreaga țară, de la Timisoara la Sibiu și Cluj, au ajuns chiar să concerteze pe scena Ateneului și în studiourile Radio-Televiziunii Române. Au strâns o sumă suficientă de bani astfel încât lucrările să continue până prin 1945, când iar au fost oprite lucrările. De data aceasta, din cauza prigoanei comuniste a căzut pradă preotul Nerva, un alt om care a sprijinit prin tot ce a putut fanfara”, povestește Cornel Ardelean.

Tradiția merge mai departe
După închiderea mineritului din zona Ghelari, foarte mulţi oameni au rămas fără o sursă de venit şi astfel au fost nevoiţi să plece din sat pentru a-şi câştiga existenţa în altă parte, numărul fanfariştilor reducându-se considerabil. Însă, fanfara merge mai departe, graţie celor 16 membri care îşi fac bine treaba, iar notorietatea lor este cunoscută în multe părţi ale ţării.

2. Formația de dansuri pădurenei
3. Grupul de copii clasele 1-4 PADUREANCA

Puncte muzeale
Muzeul (neclasificat) Bisericii Ortodoxe, care găzduiește o colecție de excepțională valoare: carte veche bisericească din secolele XVIII - XIX, imagini pictate reprezentând personalități bisericești care au luptat pentru unitatea de credință și de neam, costume populare, piese de ritual bisericesc.
Se vizitează la cerere.
Colecție de sculpturi (pensiunea PANORAMA).

 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu