Evenimente culturale, calendar cultural în Lelese - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Evenimente culturale, calendar cultural în Lelese

Ținutul Pădurenilor > Lelese
Zona se remarcă prin valoarea etnografică deosebită exprimată în frumusețea portului popular, a țesăturilor dar și în originalitatea arhitecturii țărănești și a tradițiilor populare.

Zona este cunoscută și apreciată pentru arta folclorică și tradițiile pădurenilor care s-au păstrat neschimbate în decursul istoriei apropiate și contemporane.

Tradiţii
Tradiţiile specifice tuturor pădurenilor şi de altfel şi a comunei noastre sunt nedeile pădureneşti, măsuratul oilor, sărbătoarea sântoaderului şi obiceiurile familiale specifice locului, nunta şi înmormântarea.

Obiceiul Sântoaderului
Se practică în prima săptămână din postul paştelui numită şi săptămâna Sântoaderului. Atunci fetele se însoţesc câte două, iar băieţii se înfrăţesc câte doi - adică fetele rămân toată viaţa lor prietene, ajutându-se şi înţelegându-se între ele mai bine ca două surori iar băieţii rămân prieteni zicându-şi fârtaţi.


Măsuratul oilor
Fiecare familie din Lelese îşi aduce oile la stână şi le "măsoară" în luna mai. Sătenii de la Lelese au măsurat şi în acest an cantitatea de lapte pe care o dau oile lor, ca să ştie cine va avea cea mai multă brânză la sfârşitul anului.

Aşa cum spune şi legenda, trebuie să treci pădurile pentru a ajunge în Ţinutul Pădurenilor. Pe un drum îngust, ca un tunel prin pădurea atât de răcoroasă şi proaspăt înverzită, ajungi într-unul dintre cele mai frumoase aşezări ale zonei: la Lelese. Cei care ajung aici sunt întâmpinaţi mereu cu sufletul deschis şi cu renumitele plăcinte pădureneşti. Nimeni nu este tratat ca un neavenit prin aceste ţinuturi. Mai ales dacă se nimereşte pe acolo, la începutul lunii mai, când localnicii sărbătoresc cu mare fast Măsuratul Oilor, tradiţie păstrată în zonă de sute de ani.Dacă e primăvară, se măsoară oile în Hunedoara. Este tradiția pe care localnicii din Ținutul Pădurenilor o respectă cu sfințenie de sute de ani. Localnicii spun că obiceiul s-a păstrat în timp nu doar ca o dovadă de iubire pentru animale, ci și ca o recompensă pentru munca depusă peste iarnă.
Oile sunt mulse, după care se măsoară cantitatea de lapte dată de fiecare turmă. Acesta va fi etalonul pentru brânza pe care proprietarii de mioare din Lelese o vor primi în această vară de la ciobanii care le îngrijesc animalele. Sursa info si video >
Măsuratul Oilor este un eveniment filmat de Bonito Studio

Nuntă padureneasca la Lelese - eveniment filmat de De prin sate adunate, excelentă mărturie a obiceiurilor locale

 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu