Traseu turistic Comuna Hăşdău - Cheile Cernei - Lunca Cernii - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Traseu turistic Comuna Hăşdău - Cheile Cernei - Lunca Cernii

Trasee > Ținutul Pădurenilor
5. Comuna Hăşdău – Cheile Cernei – Lunca Cernii
Posibilităţi de acces: din oraşul Hunedoara 19 km, sau de la motelul „Cinciş“ 11 km, pe sosea asfaltată pînă la Topliţa. Be aici, 8,5 km drum neasfaltat la Hăşdău prin Dăbîca (autobuz).
Distanţă:11 km
Durată: 4½ ore
Caracteristici: traversarea cheilor Cernei. Traseu dificil pe 6 km prin chei, în rest 5 km pe drum forestier şi comunal, fără diferenţă de nivel notabilă.
La Hăşdău ajungem cu autobuzul plecînd fie din Hunedoara, fie de la motelul „Cinciş“. Din centrul comunei, urmăm către vest drumul spre Lunca Cernii. În curînd lăsăm în urmă ultimele case ale localităţii şi după încă 0,5 km ajungem la confluenţa văii Cerna cu Valea Ursului. Aici drumul se bifurcă. Spre stînga continuă pe Valea Ursului drumul spre Lunca Cernii, iar spre dreapta în lungul văii Cerna drumul forestier valea Bunila (Bîlii) – Vadu Dobrii.

Mergem în continuare pe drumul din valea Cernei, care se îngustează brusc între versanţi cu pante abrupte. După 1,5 km valea face un cot mare spre vest şi după încă 0,5 km confluează cu valea Bunila, ale cărei izvoare se află în partea centrală a masivului, sub localitatea Vadu Dobrii. Aici părăsim drumul forestier, care continuă pe valea Bunila, şi ne îndreptăm spre sud (spre stînga) urmînd valea Cerna. Versanţii văii devin din ce în ce mai abrupţi şi stîncoşi. Drumeagul de lingă firul apei se pierde lăsînd loc unei poteci care în zonele mai dificile se pierde şi ea.
Cheile Cernei sînt săpate adînc de apa în roci metamorfice dure, şi anume în gnaise cenuşii masive în care se disting cu ochiul liber noduli albi de feldspat cu diametrul pînă la cîţiva centimetri (gnaise oculare).
Înălţimea versanţilor abrupţi, acoperiţi în parte de pădure, atinge 200 m. Lungimea strîmtorii este de 6,2 km. Valea urmăreşte un curs sinuos între pereţi stîncoşi care, în special în jumătatea sudică, coboară uneori pînă în firul apei, nelăsînd loc pentru potecă. De aceea traversarea cheilor Cernei întîmpină în cîteva locuri dificultăţi, în special în perioada cu debit ridicat de apă. Parcurgerea strîmtorii necesită în asemenea situaţii trecerea prin apă, care în general nu prezintă adîncime mare. În cazul în care considerăm că trebuie să abandonăm la un moment dat traseul, se poate încerca fie o ocolire a zonei dificile prin versantul stîncos, fie se poate urca, cu un oarecare efort, în versantul din stînga noastră, în sensul mersului, pentru a ajunge pe culmea dintre valea Cernei şi Valea Ursului. În cazul în care după acest urcuş nu am întîlnit drumul carosabil Hăşdău-Lunca Cernii, ne îndreptăm pe culme spre dreapta (vest) pînă ajungem în drumul amintit.
La ieşirea din chei, valea se lărgeşte brusc. În versantul despădurit din stînga noastră se zăreşte drumul Hăşdău – Lunca Cernii care, pentru a evita strîmtoarea Cernei, traversează culmea de la izvoarele Văii Ursului. Urmînd spre amonte lunca văii, ajungem în curînd la drumul amintit. În continuare, ne înscriem într-un cot larg al văii, după care întîlnim primele case din Lunca Cernii de Jos.
Comuna Lunca Cernii de Jos este localitatea cea mai „deşirată“ din Munţii Poiana Ruscă. Gospodăriile oamenilor se întind în lungul văii pe o distanţă de 7 km. Pînă la confluenţa văii Cerna cu valea Negoiului aşezarea se numeşte Lunca Cernii de Jos, în timp ce în amonte de această confluenţă se întind Lunca Cernii de Sus şi Gura Bordului.
De la Lunca Cernii, ne putem întoarce cu autobuzul la motelul „Cinciş“ sau la Hunedoara.
Atenție: harta Google Map nu recunoaște accesul la 0,5 km de ieșirea din Hașdău, dreapta, spre Valea Cernei.
Daca pe harta de mai sus am marcat traseul auto Comuna Hăşdău - Lunca Cernii, traseul forestier care include Cheile Cernei este cel din harta de mai jos:
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu