Traseu turistic Hunedoara - Teliuc - Valea Runcu - Vadu Dobrii - Valea Bîlii (Bunila) - Hăşdău - Motelul Cinciş - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Traseu turistic Hunedoara - Teliuc - Valea Runcu - Vadu Dobrii - Valea Bîlii (Bunila) - Hăşdău - Motelul Cinciş

Trasee > Ținutul Pădurenilor
7. Hunedoara - Teliuc - Valea Runcu - Vadu Dobrii - Valea Bîlii (Bunila) - Hăşdău - Motelul Cinciş
Distanţă: 78 km
Caracteristici: traversează partea estică a Munţilor Poiana Ruscă. Drum nemodernizat. Asfalt numai între Hunedoara – Teliucu Superior (6 km) şi între Topliţa – Motel Cinciş (8,5 km).

Prima parte, de la Hunedoara pînă la Vadu Dobrii, este comună cu traseul 6 (vezi descrierea la acest traseu). De la Hunedoara mergem pe drumul modernizat spre Teliuc, pînă la confluenţa văii Cerna cu valea Govăjdia. Aici, în dreptul localităţii Teliucu Superior, situată în faţa barajului Cinciş, părăsim drumul modernizat care continuă spre Ghelari şi urmăm spre dreapta drumul nemodernizat din valea Govăjdia.

La cătunul Govăjdia lăsăm la stînga drumul şi fosta linia ferată îngustă spre valea Nădrabului (gara Crăciuneasa) şi continuăm spre dreapta pe drumul din valea Runcu. După ce trecem de localitatea Runcu Mare, ajungem în zona de creastă în dreptul satului de pădureni Vadu Dobrii, situat pe un plai la peste 1000 m altitudine.
Fără a trece prin centrul localităţii, traseul continuă pe drumul care coboară spre stînga în valea Bîlii (Bunila).
După 14 km ajungem la confluenţa cu valea Cerna, care în acest loc iese din strîmtoare (Cheile Cernei, vezi traseul 5).

Continuăm drumul în aval pe valea Cernei. În curînd (2 km), valea se lărgeşte brusc lăsînd loc unei zone largi de aluviuni pe care se află situată comuna Hăşdău.
Din dreapta vine pe valea Ursului drumul de la Lunca Cernii. După ce trece de localităţile Hăşdău şi Dăbîca, valea Cerna coteşte spre nord şi se îngustează din nou între versanţi cu pante accentuate.

După 3 km ajungem la satul Topliţa, situat la confluenţa cu valea Vălariţa. Pe dealul din faţa noastră (nord) se află centrul minier Ghelari. De la Topliţa pînă la motelul „Cinciş“ (8,5 km) drumul este asfaltat, în curînd ajungem la coada lacului Cinciş şi trecem de cabana „Izvoarele“. După un intrînd mai accentuat pe valea Lingina (afluent pe dreapta), drumul iese din strîmtoarea văii într-o zonă deschisă, în care lacul se lărgeşte mult.

Trecem de campingul „Izvoarele“, situat pe malul apei, ocolim un afluent pe care lacul trimite un intrînd şi în curînd ajungem la motelul „Cinciş“, situat pe un promotoriu înalt deasupra lacului.

sursa: Kräutner, Hans-Georg: Munţii Poiana Ruscă. Ghid turistic.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu