Traseu turistic Hunedoara - Ghelari - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Traseu turistic Hunedoara - Ghelari

Trasee > Ținutul Pădurenilor
1. Hunedoara – Ghelari
Distanţă: 16 km, 27 min (18,4 km) prin DJ687E
Caracteristici: traseul ajunge în zona de platou a Munţilor Poiana Ruscă. Drum modernizat, în parte în pantă. Diferenţă de nivel: 500 m. Poate fi realizat cu microbuze.

De la Hunedoara ne îndreptăm spre Teliuc. După ieşirea din oraş, drumul continuă pe valea Cerna între versanţii stîncoşi ai masivului de roci dolomitice de la Hunedoara, în curînd trecem prin localitatea minieră Teliuc, cunoscută pentru exploatările de minereu de fier, începute din timpul romanilor şi care alimentau, în parte, furnalele de la Hunedoara. Regiunea este poluată, în special datorită staţiei de îmbogăţire prin prăjire a minereurilor de fier carbonatice sărace.

La Teliucu Superior, în faţa barajului Cinciş, drumul părăseşte valea Cerna şi urcă printr-o serpentină largă, în culme. De aici se deschide o privelişte frumoasă asupra lacului.
În continuare, şoseaua urmăreşte continuu culmea, trece prin cătunul Mînăstirea şi ajunge după 8 km în zona despădurită a platoului Munţilor Poiana Ruscă.
În faţa noastră se zăreşte comuna Ghelari, din care se profilează cu un deosebit contrast clădirea mare a bisericii noi. În valea din stangă se văd lucrările miniere ale exploatării pentru minereu de fier.

Pentru a avea o privelişte generală asupra zonei de platou înalt, presărat cu satele pădurenilor şi asupra văilor care ferăstruiesc adînc acest platou, recomandăm o deplasare de 200 m de la drum, pe dealul Cîrnu (757 m).
Pentru aceasta căutăm un loc de acces printre gospodăriile localnicilor, fie imediat după prima stradă spre dreapta (pe care coboară drumul la cătunul Tulea din valea Govăjdia) de la intrarea în localitate, fie din strada menţionată, spre stanga.

Din dealul Cîrnu cuprindem cu privirea localitatea minieră în întregime, satele Plop, Lelese, Cerişor, Sohodol, Ruda, situate pe platou, valea Govăjdia în nord-est, valea Runcului în nord-vest, valea Retişoara şi valea Nădrab (Sohodolului) în vest.
La sud de masivul Poiana Ruscă se conturează în zare profilul Munţilor Retezat.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu