Obiective istorice in comuna Bănița - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice in comuna Bănița

Țara Hațegului > Bănița
1.Cetatea Dacică
Cetatea dacică de la Bănița este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Cetatea se află în Bănița, Hunedoara și dateaza din timpul lui Burebista. A fost refăcută sub regele Decebal și distrusă în timpul războaielor daco-romane.

Fortificațiile cuprind construcții cu scop militar: ziduri de incintă, turnuri, platforme de luptă, val de apărare. Sarcina cetății era de a bloca accesul spre Sarmizegetusa Regia, dinspre sud. În incinta cetății a fost construit un turn de veghe, care înlesnea o observație satisfăcătoare a zonei. Au fost descoperite două ziduri, în stil murus dacicus, de mari dimensiuni.
Din păcate, accesul spre dealul pe care este situată cetatea, este extrem de dificil. Stânca numită Cetatea Bolii are o înălțime de 150 m, înconjurată de 3 pereți abrupți și de albia pârâului Bănița.

Venind dinspre Bănița spre Petroșani, pe E 79, în dreptul cantonului de cale ferată urmează o curbă strânsă la stânga, astfel. Venind dinspre Petroșani, accesul spre accesul spre Cetățile dacice, apare astfel.
2. Turnul de la Crivadia
Turnul de la Crivadia este situat în apropiere de satul Crivadia, pe drumul spre comuna Băniţa în judeţul Hunedoara. Turnul a fost un punct de vamă in secolul al XVI-lea pe drumul care lega Transilvania de Oltenia prin pasul Vulcan.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu