Obiective istorice în comuna Baru - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice în comuna Baru

Țara Hațegului > Baru
1. Biserica Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Baru
Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Baru, monument istoric.

Istoric și trăsături
Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Baru Mic a fost construită, potrivit unei legende locale, de un sătean pe nume Pârvu, cu bani primiți de la o bandă de tâlhari, de unde și denumirea de „biserica Pârveștilor”. Masivitatea zidurilor, coroborată cu existența unei bolte semicilindrice din piatră, ar sugera apartenența lăcașului la categoria edificiilor cneziale hațegane. Săpăturile arheologice, întreprinse în anul 1986, nu au relevat însă prezența vreunui element arhitectonic medieval, îngăduind formularea ipotezei că predecesoarea acesteia a fost o bisericuță de lemn; faptul era explicabil, de vreme ce, în vechime, satul Baru Mic făcea parte din categoria așezărilor iobăgești, cu posibilități materiale reduse.

Așadar, lăcașul actual trebuie să fi fost construit în două etape distincte, corespunzătoare secolelor XVII-XVIII, fiind menționat, ca atare, în tabele recensămintelor ecleziastice din anii 1733 și 1750 și pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773). Potrivit pisaniei interioare, în anul 1785 a fost împodobit iconografic de cunoscutul zugrav bisericesc Simion Popa din Pitești: „Zugrăvită sub stăpânirea Înaltului împărat Iosif al II-lea, anul 1785, zugrăvită de popa Simeon din Pitești, cu toată cheltuiala lui Ianăș Părvu, care i-a dat un cal înșeuat gata”; aceluiași pictor i se atribuie decorul tâmplei și al icoanei de hram de pe fațada sudică a bisericii.

De plan dreptunghiular, cu absida semicirculară nedecroșată, edificiul, prevăzut cu un turn-clopotniță masiv, cu foișor deschis din lemn și coif piramidal, adosat laturii sudice a pronaosului, a fost renovat în mai multe rânduri; cunoscute sunt doar șantierele din anii 1892, 1913 și 1963. La acoperiș s-a păstrat șița clasică. Biserica, menționată în tabelele conscripției din 1829-1831, figurează pe lista monumentelor istorice (HD-II-m-A-03242). Până în 1948, lăcașul a deservit obștea locală unită.
2. Alte obiective istorice
Monumentul eroilor neamului- centrul comunei- ridicat în faţa primăriei la 6 iunie 1993 în memoria eroilor din Baru şi Petros căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale.

Monumentul eroilor Valea Lupului.

Cimitirul memorial de război al soldaţilor germani morţi în primul război mondial pe teritoriul comunei Baru-aflat în centrul de comună.

Cimitirul evreiesc al evreilor comercianţi, aflat în centrul de comună.

Castrul roman „Comărnicel” – din pământ cu dublă incintă 300 x 195 m cu valuri, şanţuri, şicane în faţa porţilor ( sit arheologic ) – acces pe Valea Streiului.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu