Obiective istorice în comuna Lăpugiu de Jos - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice în comuna Lăpugiu de Jos

Ținutul Pădurenilor > Lăpugiu de Jos
1. Biserica de lemn din Lăpugiu de Jos
Biserica de lemn, monument istoric, se numără printre puținele exemplare hunedorene semnalate în bibliografia de specialitate.
Drept moment al existenței sale se poate lua anul 1765, aflat pe clopotul cel mic, vreme căreia îi corespunde și grafia pisaniei de pictură, ea înlocuind, în acel deceniu al VII-lea, bătrâna ctitorie, semnalată de conscripțiile anterioare.
Iconografia prezentă în biserică reprezintă scene din ciclul hristologic, așternute pe registrul de la nașterea bolții, separate prin benzi colorate.
Pe latura de sud: "S-au rugat Hristos în grădina cu hiclenie", "Pilat și-au spalat mâinile de sânge nevinovat", "Au adus pre Isus înaintea arhiereilor". Pe latura de nord: "Punerea cununii de spini", "Ducând Crucea la Golgota, lui Hristos", "Învierea lui Hristos". Aparent fără legatură, dar de fapt doveditoare a relațiior dintre comunitățile sătești, vom alătura prezenței aceluiași zugrav la Poieni și Lăpugiu, o alta prezență, din aceeași vreme și anume pe aceea a lăpugienilor la morile din Crivina, prezențe grefate pe un fundal comun istoric, politic, economic, social.
2. Alte obiective
Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" din satul Holdea, construcție 1818.

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din satul Lăpugiu de Jos, construcție 1765, monument istoric.

Biserica de zid "Adormirea Maici Domnului" din satul Teiu, construcție 1788.

Urmând linkurile de mai jos, accesați Google Maps. La întrebarea din browser "Comutați la versiunea Maps integrală?" răspundeți afirmativ.

Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" din satul Holdea Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din satul Lapugiu de Jos Biserica de zid "Adormirea Maici Domnului" din satul Teiu
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu