Obiective istorice în comuna Peștișu Mic - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice în comuna Peștișu Mic

Ținutul Pădurenilor > Peștișu Mic
1. Biserica de Lemn și Biserica de Piatră de la Almașu Mic
Biserica Lemn Almasu Mic, wikipedia
a. Biserica de Piatra din Almașu Mic, comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara.
b. Biserica de lemn din Almașu Mic, comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara, aflată într-un stadiu avansat de ruină, a fost ridicată în anul 1624, fiind una dintre cele mai vechi biserici de lemn datate din Transilvania.
Inscripția, cu referințe la un episod mai puțin cunoscut din trecutul românilor ardeleni, și structura neobișnuită disting această biserică de lemn între cele rămase în Transilvania, motivând salvarea ei, înainte de a fi prea târziu. Are hramul „Sfântul Nicolae” și figurează pe lista monumentelor istorice.
Biserica de lemn din Almașu Mic păstrează pe grinda de sprijin a bolții o inscripție de datare mai puțin obișnuită. Textul inscripției prezintă un amestec de grafie latină cu chirilică în limba maghiară.

Actuala Biserică Otrodoxă
Biserica Ortodoxa Almasu Mic
2. Situl arheologic de la Nandru
În hotarul localităţii există două zone de interes arheologic - Dealul Peşterilor şi La Dos. Ambele se află pe malul râului Valea Roatei. Astfel, în punctul La Dos, situat pe malul înalt al râului, la sud-est de sat, s-a descoperit o aşezare preistorică de circa 10 hectare, care poate fi încadrată culturii Turdaş.

La Cărămide - punct aflat la crica doi kilometri în amonte de Valea Nandrului - au fost găsite materiale atribuite epocii romane. Tot în această zonă, pe drumul spre Răcăştie, a fost descoperit un altar votiv roman. De interes arheologic deosebit sunt şi cele două peşteri din Dealul Peşterilor de la Valea Nandrului: Peştera Curată şi Peştera Spurcată.
Materialele arheologice descoperite aici pot fi încadrate în mai multe perioade istorice: paleolitic, neolitic, perioada de tranziţie la epoca bronzului şi medievală.

Tot pe valea Roatei, în amonte de satul Nandru, se află Peştera de la Dumbrava. Aceasta a fost locuită încă din epoca neolitică.

Peştera Curată de la Nandru
Situata in vecinatatea satului Nandru, pestera are o lungime de 20m si o denivelare pozitiva de 4m. Intrarea de 3/5m duce la o galerie in forma de "L" in fundul careia se afla un mic depozit de guano
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu