Obiective istorice în comuna Sălașu de Sus - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice în comuna Sălașu de Sus

Țara Hațegului > Sălașu de Sus
1. Cetatea Mălăiești, Sălașu de Sus
Mențiuni documentare ale cnezatului de la Sălașu de Sus le găsim la mijlcoul secolului XVI, când documentele cancelariei ungare constată existența formațiunii politice românești de aici.

De la această dată, apar constant în documentele vremii numele cnezilor români din zona Sălașului, în strânsă legîtură cu campaniile militare dar mai ales în lupta antiotomană, ale regalității maghiare și ulterior a lui Iancu de Hunedoara, documente care atribuie privilegii conducătorilor români pentru meritele militare aduse regatului maghiar.

Aceste drepturi politice obținute și bunăstarea comunității s-au concretizat urbanistic în secolul XIV, prin ridicarea la Mălăiești, pe domeniul Sălașului, a unei construcții militare (turn de tip donjon), completată un secol mai târziu de o construcție de cult.
Cetatea de la Mălăiești a fost extinsă în forma sa finală în 1588.
Din inițiativa familiei Sărăcin din Sălașu de Sus, în secolul XVI a fost ridicată o frumoasă curte nobiliară, care încununează eforturile reprezentanților acestei familii și implicit a comunității din Sălașu de Sus, pentru afirmarea autonomiei locale.

Începuturile tulburi ale vieții politice din secolul al XVI-lea, au dus la pierderea importanței comunității locale, în favoarea puterii centrale, dar rămân mărturie peste veacuri ruinele construcțiilor medievale, ca cetatea de la Mălăiești, făcându-l pe călător să se oprească în fața acestor monumente cu admirație.

În aceste zile cetatea este complet reabilitată și deschisă vizitatorilor.
Cetatea Mălăiești este o bijuterie a Țării Hațegului, încărcată de istorie. Cum a fost salvată de a la a deveni un simplu morman de pietre, citește mai mult aici >
Cetatea Mălăiești este ilustrată excelent de canalul youtube aici
2. Biserica Iobagilor din Sălașu de Sus
Biserica ridicată la Sălaşu de Sus, cu hramul Sf.apostoli Petru și Pavel, numită şi Biserica Iobagilor sau Biserica de peste Apă, a fost ctitorită în secolele XV-XVI de către familia cnezilor Sărăcin (mai târziu Szerecsen) şi Mara (XVII), pe locul uneia de lemn.

Vechimea ctitoriei este marcată de două elemente ce precizează cronologic evoluţia bisericii: ancadramentul ce împodopeşte uşa intrării în biserică şi pisania aşezată pe turnul clopotniţă în exterior deasupra intrării.
Bisericii de piatră, ridicată la începutul secolului XVI cunoaşte două faze de contrucţie. În faza I-a de construcţie, la începutul sec. XVI, biserica se prezenta ca o construcţie de tip navă, necompartimentată, cu o absidă semicirculară nedecroşată. Peretele vestic este cel al construcţiei originale.
3. Cetatea feudală Cândrea
4. Alte obiective
Biserica de zid "Înălțarea Domnului" din satul Nucșoara, construcție 1786, monument istoric.

Biserica de zid "Pogorârea Sfântului Duh" din satul Paroș, construcție secolul al XV-lea, monument istoric.

Biserica reformată din satul Râu Alb, construcție secolul al XV-lea, monument istoric.

Biserica de zid "Sfinții Atanasie și Chiril" din satul Sălașul de Sus, construcție secolul al XV-lea, monument istoric.

Biserica Nemeșilor din Sălașu de Sus, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric,  fragmente de pictură din secolul al XVIII-lea.

Casa parohială ortodoxă din satul Nucșoara, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.

Iată imagini cu aceste monumente istorice:
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu