Obiective istorice în comuna Sarmizegetusa - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice în comuna Sarmizegetusa

Țara Hațegului > Sarmizegetusa
1. Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa
Ruinele orașului Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
(De la Wikipedia, enciclopedia liberă)
Acest articol se referă la capitala provinciei romane. Pentru alte sensuri, vedeți Sarmizegetusa (dezambiguizare).

Ruinele orașului Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Ulpia Traiana Sarmizegetusa (nume complet: Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala provinciei romane Dacia.
Situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108-110. Conform unui monument epigrafic, orașul a fost fondat din porunca împăratului de către generalul guvernator Decimus Terentius Scaurianus.
Sub Hadrian i-a fost adăugat și numele Sarmizegetusa, iar în timpul împăratului Alexandru Sever a devenit metropolis. Așezarea a cunoscut o perioadă de dezvoltare care a durat până în a doua jumătate a secolului al III-lea, când a avut loc retragerea aureliană. În acest interval s-a construit pe bază de materiale variate, precum piatra locală de râu și stâncă, marmura, cărămida și țigla. Cea mai impunătoare clădire, amfiteatrul, avea o capacitate de cca. 5000 de persoane.

Ruinele orașului antic constituie un complex arheologic aflat în localitatea Sarmizegetusa din județul Hunedoara. În apropiere este și Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, fondat în 1924, care adăpostește obiecte recuperate în cursul cercetărilor arheologice. Până în prezent, o mare parte din suprafața orașului antic nu a fost excavată de arheologi.
Răzvan Malciu a realizat un excelent documentar despre Ulpia Traiana Sarmizegetusa
O reconstrucție virtuală, modelare 3D realizată de Povestea unei Națiuni pe youtube ne creionează dimensiunile și aspectul original
Ruinele cetăților reprezintă totodată un prilej de drumeție în zonă. Filmul lui Alex Graur relevă frumusețile naturale ale zonei, dar lămurește confuziile dintre Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Sarmizegetusa Regia!
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu