Obiective istorice în comuna Teliucu Inferior - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice în comuna Teliucu Inferior

Ținutul Pădurenilor > Teliucu Inferior
1. Villa rustică,  în satul  Cinciş-Cerna la locul numit ’’Silişte ’’
Au fost descoperite unelte din comuna primitivă din sec II – III, expuse în  muzeul satului Cinciş şi la Muzeul geologiei din Bucureşti. Villa este o construcţe din piatră legată cu mortar ( opus incertum ), din care s-au păstrat fundaţiile clădirii şi materiale arheologice ca ceramica romană, obiecte din fier. Vechea aşezare datând din sec II-III e.n. a localităţii strămutate Cincis-Cerna, unde se exploatau zăcămintele de fier din perioada romană - Villa rustica, amplasată la 1 km de satul Cinciş strămutat.

2. Necropolă tumulară, în satul Cinciş-Cerna la locul numit „Popeasca” sau ‘’Ţelina‘’
În 1935 s-au decoperit statui de piatră din sec II-III, reprezentând un bărbat în togă şi două femei, in mărime naturală. Aceste statui datează din perioada daco- romană. Necropola cuprinzând 17 morminte tumulare, (dintre care patru se află în interiorul unui monument funerar zidit) este atribuită unei colectivităţi legată de  exploatarea minelor de fier din regiune. Necropola romană tumulara, amplasată la nord de monumentul anterior la cca. 200 m , se află  în locul numit la ‘’Ţelina’.

Din punct de vedere istoric şi arheologic sunt presupuneri care pun începuturile unor aşezări componente, de exemplu satul Cinciş- Cerna, tocmai în timpurile cele mai indepartate.

Pe teritoriul satului la locul zis’’ Silişte ’’ , s-au aflat unele unelte din comuna primitivă : ciocane din piatră cioplită ale omului neolitic, care ne fac să credem că primele aşezări omeneşti pe aceste meleaguri datează din epoca omului primitiv. Aceste unelte se află la muzeul satului Cinciş şi la muzeul geologic din Bucureşti.

Tot pe teritoriul Cincişului, la locul zis ‘’ Lăturoasa “ şi mai precis ‘’Popeasca “ , in anul 1935 s-au descoperit statui de piatră reprezentând un bărbat în togă şi două femei, in mărime naturală. Aceste statui datează din perioada daco- romană.

Pentru caracterul etnic dacic al cimitirului din localitate pledează atât ritul tradiţional al încinerării şi tipul de tumul cât şi elementele de cultură materială dacică – ceramica lucrată cu mâna.Necropola cuprinzând 17 morminte tumulare, (dintre care patru se află în interiorul unui monument funerar zidit) este atribuită unei colectivităţi legată de  exploatarea minelor de fier din regiune.Villa este o construcţe din piatră legată cu mortar ( opus incertum ), din care s-au păstrat fundaţiile clădirii şi materiale arheologice ca ceramica romană, obiecte din fier, etc.

 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu