Obiective istorice în comuna Toplița - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice în comuna Toplița

Ținutul Pădurenilor > Toplița
1. Biserica de lemn "Sfântul Nicolae" din satul Vălari
Biserica de lemn "Sfântul Nicolae" din satul Vălari, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric
Biserica de lemn din Vălari, Hunedoara, se află în partea de jos a satului. Farmecul locului și calitatea artistică a construcției răsplătesc efortul de a o vizita.

Ceea ce surprinde vizitatorii și specialiștii este tehnica de construcție, cu stâlpi prinși în tălpi și grinzi de stejar și cu fundătură din scânduri de brad bătută pe interior. Biserica este foarte mică, având doar 3,6 x 8.4 metri și este formată din trei încăperi : tinda femeilor, biserica bărbaților și altar.

Această mică biserică de țară este un monument în arhitectura de lemn sacrală, unica de acest fel cunoscută până în prezent în țară.
O biserică asemănătoare a existat în satul vecin Toplița până în 1932 și alta în satul Hășdat până în 1938, amândouă înlocuite de biserici de zid. Nu mai este folosită de parohie din 1936, de când s-a sfințit biserica de zid, și din acest motiv a căzut în paragină. Ploile trec prin acoperișul șubred, iar o ciupercă xilofagă s-a întins pe lângă tălpile longitudinale în navă. Aceste probleme cer intervenții de conservare urgente.
Despre biserica de lemn din Vălari, Ioana Cristache-Panait a scris în lucrarea Arhitectura de lemn din județul Hunedoara (București 2000), că este cea mai bătrână și cea mai deosebită din zona Pădurenilor, datând-o din secolul al XVI-lea, odată cu primele menționări scrise ale așezării, datorită caracterului arhaic al tehnicii de construcție.
Ajunși în comuna Toplița, puteți vizita un monument în arhitectura de lemn sacrală, unicat în județ și chiar în Transilvania, mica biserică de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae”.
2. Ruinele furnalului de la Toplița
Un obiectiv turistic din comuna Topliţa care stă mărturie istoriei unice a locului, este furnalul, din care s-a păstrat doar vatra din piatră. Restul construcției din lemn a ars de-a lungul timpului de mai multe ori și a ajuns să fie abandonat.
Furnalul a fost ridicat, datorită însemnatelor rezerve de minereu de fier existente la Ghelari și Teliuc, bogăției pădurilor furnizoare de mangal și grație tradiției de prelucrare a fierului de către pădureni. Datat din 1781, an care marchează şi momentul de început al metalurgiei moderne în Ținutul Pădurenilor, acesta a fost cel dintâi care a produs fontă în regiune.

Acces : În comuna Topliţa se ajunge pe DJ 678 D dinspre Hunedoara faţă de care se află la 18 km. Ruinele furnalului se află în satul Toplița (comuna Toplița), Zona morii.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu