Obiective istorice în comuna Totești - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Obiective istorice în comuna Totești

Țara Hațegului > Totești
1. Castelul Pogany din satul Păclișa, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric

Palatul Pogány din Păclişa, judeţul Hunedoara, este un obiectiv cu o arhitectură impresivă, înconjurat de multe alte atracţii turistice. Este în Păclişa, Județul Hunedoara, a fost construit în secolul al XIX-lea.

Palatul se află la o distanţă de aproximativ 15 km de Parcul Naţional Retezat şi la doar 6 kilometri de oraşul Haţeg. Imobilul datează din secolul al XIX-lea, a fost construit în stil baroc, apoi modificat prin adăugarea de elemente neogotice precum turnul prevăzut cu un parapet crenelat asemănător cu turnurile fortificaţiilor medievale.

Construcţia a fost proiectată cu două niveluri şi un număr de 22 de încăperi. În jurul clădirii se află un parc de aproape 19 hectare, iar acesta este străbătut de un pârâu şi de alei de-a lungul cărora te poţi plimba în voie, dar şi un heleşteu şi chiar terenuri de sport.
Iniţial, acest monument istoric a servit drept reşedinţă a familiei nobiliare Pogány, o familie transilvăneană de renume, avînd origini pe valea Mureşului.

După cel de-al Doilea Război Mondial, armata rusă a ocupat castelul şi l-a transformat într-o cazarmă pentru soldaţi, lucru care a atras după sine şi o modificare a stilului arhitectural.

În timpul regimului comunist, palatul din Păclişa a fost folosit în diverse scopuri sociale, iar după 1989 aici a fost amenajat sediul Spitalului de Neuropsihiatrie Infantilă "Dr. V. Ilea", castelul găzduind saloane pentru bolnavi şi sediile administrative ale instituţiei. Recent, statul a retrocedat Castelul Pogány moştenitorilor familiei transilvănene, stabiliţi în Aiud, care au accesat diverse fonduri pentru reabilitarea şi consolidarea construcţiei. Alte lucrări de restaurare au mai avut loc la începutul anilor nouăzeci.
Citeste mai mult - sursa.
2. Parcul castelului Pogany, secolul al XIX-lea

3. Situl arheologic de la Cârnești
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu