Traseu turistic Vadu Dobrii - Valea Runcului - Hunedoara - Tara Hategului Tinutul Padurenilor

Go to content

Main menu:

Traseu turistic Vadu Dobrii - Valea Runcului - Hunedoara

Trasee > Ținutul Pădurenilor
6. Vadu Dobrii – Valea Runcului – Hunedoara
1 h 53 min (51.3 km) Via DC117
La intrarea în localitatea Vadu Dobrii, situată pe un plai de culme, la peste 1000 m altitudine, ne aflăm la unul din nodurile principale ale căilor de comunicaţie din interiorul masivului unde se întîlnesc 7 drumuri importante, dintre care trei drumuri forestiere carosabile (V. Bîlii, V. Runcului şi V. Vadului) şi patru drumuri de care pe culme spre Ruschiţa, Poiana Răchitele, Ghelari şi Meria.

Fără a trece prin localitatea Vadu Dobrii, traseul urmăreşte spre stânga drumul forestier care coboară în valea Runcu.

Spre deosebire de Valea Dobra, săpată în şisturi cristaline, valea Runcu străbate pe cea mai mare parte a cursului masivul de roci dolomitice şi calcaroase din estul Munţilor Poiana Ruscă (dolomitele de Hunedoara).

De aceea, aspectul reliefului este dominat de versanţii stîncoşi abrupţi. În cursul mijlociu al văii străbatem comuna Runcu Mare, care se întinde în lungul albiei înguste pe o distanţă de 7 km.
La confluenţa cu valea Nădrab, în dreptul localităţii Govăjdia, întîlnim fosta linie ferată îngustă care leagă Crăciuneasa de Hunedoara, pînă acum cca. două decenii singura cale de transport a minereului de fier de la Ghelari la furnalele de la Combinatul Siderurgic Hunedoara.

În aval de gara Govăjdia, valea poartă denumirea de valea Govăjdia. Este încadrată de asemenea între versanţi abrupţi constituiţi din roci dolomitice.

Urmând drumul în continuare pe această vale, lăsăm în urmă cătunele Tulea şi Căţinaş, trecem pe sub linia ferata subterana de transport a minereului de la Ghelari la Teliuc şi ajungem după 9 km la Teliucu Superior.
De aici urmăm spre stînga şoseaua asfaltată spre Hunedoara, în lungul văii Cerna.

Trecem prin centrul minier Teliuc şi pe lîngă staţia de îmbogăţire a minereului de fier carbonatic prin prăjire şi ajungem după 6 km la Hunedoara.

Variantă: Dacă dorim să înnoptăm la motelul Cinciş, urmăm drumul modernizat care între Teliucu Superior şi Teliucu Inferior urcă în serpentine în versantul din dreapta noastră, spre comuna Cinciş. Înainte de a intra în localitate, coboram spre dreapta pe un drum modernizat, care, trecînd pe lîngă barajul şi lacul Cinciş, ajunge după 2,5 km la motel. Iată aici harta de la Tulea spre Hotel Cinciș.
 
Acest site nu reprezintă neapărat poziția guvernului Elvețian, nici nu implică o responsabilitate din partea acestuia.
Autorii dețin în totalitate responsabilitatea pentru conținutul publicat.
Vizualizați întreg conținutul la rezoluție de cel puțin 720 pixel.
Back to content | Back to main menu